Gewezen voorzitter Rik Lamoral overleden

In de late uren van 1 maart is Rik Lamoral op 75-jarige leeftijd overleden. Rik was niet alleen een bevlogen sportjournalist, hij speelde ook een vooraanstaande rol bij Sportspress.be. Op de redacties van De Nieuwe Gazet en Het Laatste Nieuws ontpopte hij zich tot een veelzijdig journalist, met een brede interesse voor onder meer basketbal, judo, zwemmen en atletiek. Rik was de voorbije decennia een vaste waarde op de Olympische Spelen. Tot twee keer toe won hij de Martini prijs, voor het beste sportartikel van het jaar.

Rik sloot zich in 1969 aan bij de sportpersbond en hij zou 50 jaar lang beroepslid blijven. In februari 1983 trad hij toe tot het Centraal comité (de voorloper van de Raad van Bestuur) en hij bleef daarin zetelen tot 2000. In dat jaar werd de vereniging gefederaliseerd en werd het Centraal comité omgevormd tot de Raad van Bestuur zoals we die vandaag kennen.

Van februari 2000 tot februari 2004 was Rik ondervoorzitter van de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten (BBS/APBJS) onder het voorzitterschap van Dominique Delhalle. In 2004 werd hij verkozen tot voorzitter, voor een mandaat van vier jaar. Daarna werd hij gedurende nog eens vier jaar ondervoorzitter, onder het voorzitterschap van Maurice Loiseau.

Onder zijn voorzitterschap sloot Rik, samen met toenmalig secretaris-generaal Jos Segaert, het partnerschap met Golazo rond het Sportgala. Dat contract stelde de financiële toekomst van onze vereniging veilig, en we plukken er tot op de dag van vandaag de vruchten van. Bovendien waardeerden we zijn tussenkomsten bij vele discussies die binnen de Raad van Bestuur werden gevoerd. Zijn vaak wijze woorden plaatsten de zaken in een helderder perspectief.

Rik woonde ook talloze AIPS-congressen bij. Hij ontfermde zich bij de AIPS onder meer over de New Media Commission. Op het congres van 2022 in Rome was Rik nog aanwezig.

De jongste jaren zagen we Rik jammer genoeg minder, zijn slechter wordende gezondheid speelde hem duidelijk parten. Met Rik Lamoral verliest Sportspress.be een gewaardeerde bestuurder en een ‘past president’ van formaat. We zullen je missen, Rik!