Convenant Sportspress.be en de Pro League
Tussen de ondergetekenden:
1. De PRO LEAGUE, vzw, gevestigd te Brussel, Houba de Strooperlaan 145,
vertegenwoordigd door
enerzijds, en
2. SPORTSPRESS.BE, de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten vzw., gevestigd te 1200 Brussel, Joseph Hansesquare 1, bus 9,
vertegenwoordigd door
anderzijds,
is overeengekomen wat volgt:
ERKENNING
Art. 1. ‑ De Pro League erkent Sportspress.be als enige organisatie die in België de sportjournalisten, sportfotografen en beeld- en klanktechnici vertegenwoordigt.
De rechten en plichten die in dit convenant opgenomen zijn, gelden voor alle partijen en elke partij verbindt zich ertoe ze zonder voorbehoud na te leven en ze te doen naleven door haar leden.
De UEFA- en/of FIFA-reglementen zijn van toepassing voor alle wedstrijden die in het kader van de UEFA- en/of FIFA-competities gespeeld worden.
GELDIGHEID VAN DE PERSKAARTEN
Art. 2. – Enkel de bij Sportspress.be aangesloten leden van de schrijvende pers, radio en televisie, sportfotografen, cameramannen en technici met een perskaart die door Sportspress.be is afgeleverd en de houders van de door Sportspress.be aan de clubs van de Pro League verstrekte clubmediakaarten en aan 1 vertegenwoordiger van Sportradar, Inplay Data Genius, Perform Data Group en Stats (= datacollectors), hebben vrije toegang tot elke infrastructuur die ter beschikking wordt gesteld van de pers, met name:
• de perszalen voor de journalisten en sportfotografen
• de zones bestemd voor de interviews
• sanitaire ruimtes
mits deze perskaarten zichtbaar worden gedragen.
Journalisten van de schrijvende pers aangesloten bij Sportspress.be – en indien een aparte radio-infrastructuur niet voorhanden is, ook de radio – hebben eveneens toegang tot de perstribune. “Guests of the Press” hebben enkel toegang tot de perstribune na voorafgaande accreditatie door het medium waardoor ze worden uitgenodigd.
Overige ruimtes in het stadion dan hierboven genoemd (zoals kleedkamers, bestuurskamers, gangen en andere besloten ruimtes) behoren niet tot het werkterrein van de sportjournalisten en –fotografen en zijn dan ook niet toegankelijk.
Deze perskaarten verlenen sowieso toegang tot de persconferenties georganiseerd door de Pro League en door haar clubs.
Enkel de perskaarten van Sportspress.be, de erkende nationale sportpersbond van de bezoekende buitenlandse club en de perskaarten van de AIPS (Association Internationale de la Presse Sportive) geven toegang tot de perstribune, perszaal en mixed zone ter gelegenheid van wedstrijden in het kader van UEFA-competities. Bij grote persbelangstelling kunnen de clubs verzocht worden hun perstribune met de nodige plaatsen uit te breiden.
Alle accreditaties gebeuren via het onlinesysteem van Sportspress.be. Elke sportredactie geeft voor de voorziene deadline de namen door van de journalisten, fotografen en medewerkers die voor een match door hen worden afgevaardigd. Freelancers worden in de eerste plaats door hun – door Sportspress.be erkende -opdrachtgevers geaccrediteerd. Via hun perschef kunnen clubs zich eveneens via het onlinesysteem van Sportspress.be accrediteren. De clubs en de syndici ontvangen voor de wedstrijd een kopie van de geaccrediteerde journalisten, fotografen en medewerkers.
Accreditatieaanvragen uit het buitenland die bij de club toekomen, worden altijd ter controle doorgestuurd naar de syndicus die bij twijfel het secretariaat van Sportspress.be raadpleegt.
De controle van de accreditaties ter plaatse gebeurt door de syndici die Sportspress.be aanstelt. Enkel erkende nationale en internationale (AIPS) sportpersdocumenten komen in aanmerking.
Ook de vertegenwoordigers van de datacollectors dienen zich online te accrediteren.
Journalisten en fotografen die hun accreditatie voor een wedstrijd niet komen ophalen zonder vooraf de syndicus te verwittigen (no show), kunnen hun plaats bij een volgende gelegenheid verliezen.
Art. 3 ‑ Het handhaven van de goede orde in de perstribune behoort tot de bevoegdheid van de syndicus van Sportspress.be, in samenwerking met de clubverantwoordelijken. Houders van clubmediakaarten en de datacollectors dienen strikte neutraliteit in acht te nemen en zich te schikken naar de richtlijnen van de syndicus.
Desgevallend kan de veiligheidsverantwoordelijke van de organiserende club de hulp inroepen van de politie.
Voor thuiswedstrijden zijn voor clubmedia ambtshalve drie plaatsen in de perstribune voorzien. Voor uitwedstrijden zullen clubs maximaal 3 vertegenwoordigers van clubmedia afvaardigen. Elke datacollector zal 1 vertegenwoordiger per wedstrijd afvaardigen.
De ordehandhaving in de zones rond het terrein valt onder de rechtstreekse bevoegdheid van de veiligheidsverantwoordelijke en/of veldfunctionaris van de organiserende club, met uitsluiting van elke andere persoon, en voor wat het voetbalreglement zelf betreft, onder de bevoegdheid van de scheidsrechter van de wedstrijd die zijn bevoegdheden kan overdragen aan de vierde official.
SPORTFOTOGRAFEN
Art. 4.– Tijdens de wedstrijden mogen de erkende sportfotografen plaatsnemen buiten de 3 meter van de neutrale zone, te tellen vanaf de buitenlijn van het speelveld:
• over de breedte van het terrein, waar zij het wensen achter de doellijn,
• over de lengte van het terrein, langs beide zijden van de reservebank en minimaal op 5 meter van de dug out.
In uitzonderlijke gevallen mogen zij zich tegen de afsluiting plaatsen, op een afstand die niet minder mag bedragen dan 2,50 meter, te rekenen vanaf de buitenlijn van het speelveld, op de terreinen waar de neutrale zone niet meer zou bedragen dan de voormelde 3 meter.
De sportfotografen nemen plaats achter de reclameborden op voorwaarde dat er voldoende ruimte is om gehurkt te zitten.
Bij gebrek aan een normale ruimte om te werken, zullen ze mogen plaatsnemen:
• hetzij, bij voorkeur, tussen twee reclameborden zodat zij de reclame niet afschermen
• hetzij, bij gebrek aan plaats, voor deze reclameborden, zonder zich evenwel de volledige wedstrijd voor hetzelfde bord te installeren.
Voor thuiswedstrijden kunnen clubs zelf maximaal twee clubfotografen aanstellen om beelden van de wedstrijd te schieten en eveneens twee clubfotografen voor uitwedstrijden.
Clubfotografen werken uitsluitend voor de publicaties van de club die hen aanstelt en de directe sponsors van die club. In geen geval kunnen zij hun beelden verkopen of gratis ter beschikking stellen aan bedrijven die geen binding hebben met de club, noch aan kranten, tijdschriften of internetmedia.
Alle geaccrediteerde nationale en internationale sportfotografen, erkend door Sportspress.be, dragen de zwarte fotohes die hen door Sportspress.be ter beschikking wordt gesteld. Deze persoonlijke hes geeft toegang tot de terreinen en perszalen van alle eersteklasseclubs.
Voor bijzondere gelegenheden kunnen de clubs in overleg met Sportspress.be extra-fotografen aanstellen.
De clubfotografen dragen een hes van de Pro League.
Sportpersfotografen en clubfotografen dienen zich te houden aan welvoeglijkheidsregels bepaald door de zender die de beeldrechten van de Pro Leaguewedstrijden bezit.
Wanneer de TV-rechtenhouder dit noodzakelijk acht kan hij vragen vooraf een briefing te houden. Deze briefing brengt de rechtenhouder samen met de fotografen en bepaalt de rechten en plichten die door alle partijen in acht moeten worden genomen.
De veiligheidsverantwoordelijke of veldfunctionaris van de club zal de stewards in deze zone duidelijke richtlijnen geven omtrent de afspraken. Bij overtreding van de afspraken worden de betrokkenen met de feiten geconfronteerd. Sportspress.be kan desgevallend sancties treffen.
De clubs van de Jupiler Pro League voorzien een bekabeld of voldoende krachtig WIFI-systeem op het terrein, en vijf beveiligde stopcontacten. In alle gevallen moeten de sportfotografen tijdens de ganse duur van de wedstrijd vrije en directe toegang hebben tot de fotografenkamer of tot de perszaal, en dit via de kortst mogelijke weg, zodat ze hun foto’s in geval van nood via het internetsysteem ter plaatse kunnen doorsturen. Zij moeten zich tijdens de wedstrijd binnen de voor hen voorziene werkzones ongehinderd kunnen verplaatsen.
Beeldrechten. Foto’s mogen alleen voor journalistieke doeleinden worden gebruikt. Zoals vereist door de wet, is elke commerciële onderhandeling over foto (‘s) van een wedstrijd, een speler of een lid van een Pro League-club alleen toegestaan mits voorafgaande toestemming van de houders van de beeldrechten (in casu de Pro League als gevolmachtigde van de clubs, of de clubs zelf).
INFORMATIE
Art. 5 – Perschef
Elke club van eerste klasse stelt een officiële perschef aan. De perschef is het aanspreekpunt tussen pers en club en staat onder meer in voor de systematische controle en de duur van de interviews van de rechtenhouders onmiddellijk na de match. Hij werkt nauw samen met de syndicus en vice versa.
Tijdens de week plant de perschef een aantal persontmoetingen voor de media en organiseert hij alle (eventueel persoonlijk aangevraagde) interviews met trainers en spelers. Verzoeken tot interviews dienen tijdig door de journalisten te worden ingediend en worden zo snel mogelijk bevestigd of geweigerd.
De clubs houden rekening met de legitieme vraag naar informatie, meer specifiek de mogelijkheid tot het maken van meerdere – ook persoonlijke – interviews tijdens de week.
Clubs kunnen vragen interviews voor publicatie te lezen. Voorafgaande censuur op de inhoud kan evenwel niet, op basis van de Belgische grondwet.
Ploegopstelling
De officiële ploegopstelling wordt minstens 45 minuten voor de aftrap aan de aanwezige journalisten en sportfotografen meegedeeld.
Beslissingen van de Pro League
Na elke relevante vergadering van de Pro League zal een persbericht worden verstuurd. Aanwezige journalisten zullen steeds te woord worden gestaan.
De persvoorlichter van de Pro League zal binnen het kwartier na het einde van de vergadering ter beschikking staan van de pers.
VOORZIENINGEN VOOR DE SCHRIJVENDE PERS EN DE SPORTFOTOGRAFEN
Art. 6 ‑ De clubs van de Pro-League verbinden zich ertoe een perstribune in te richten in de hoofdtribune.
Zij zal voldoen aan de volgende specificaties, rekening houdend met de bestaande lokale infrastructuur:
• zoveel mogelijk centraal, afgescheiden van het publiek, met plaats voor ten minste 40 journalisten (bij Europese competitie desgevallend uitbreidbaar tot de capaciteit die UEFA voorziet);
• gemakkelijk toegankelijk en op alle plaatsen voorzien van een desk (minimaal 40 cm diep) en stroom- en lichtpunten die gebruiksklaar moeten zijn ;
• bekabeld internet of een voldoende krachtige niet-publieke WIFI vlot bereikbaar vanuit de perszaal en de mixed zone.
De clubs van de Pro League verbinden er zich toe een exclusief aan de pers en sportfotografen, leden van Sportspress.be, voorbehouden ruime perszaal in te richten. Deze biedt plaats aan ten minste 40 journalisten, met voldoende werktafels, stoelen, stroompunten en bekabeld internet of WIFI. In principe zal in elke perszaal een TV ter beschikking staan waarop de rechtstreekse interviews van de rechtenhouders na de wedstrijd kunnen gevolgd worden.
De perszaal is uitsluitend toegankelijk voor de geaccrediteerde media die deze ruimte voor beroepsdoeleinden gebruiken. De toeloop van mensen die de perszaal uit een ander dan professioneel en werkzaam oogpunt betreden, is ongewenst. De syndicus zal erop toezien dat onbevoegden zich geen toegang verschaffen tot de perszaal.
Voor de fotografen wordt een werkruimte voorzien met voldoende lockers waar ze materiaal veilig kunnen opbergen, indien mogelijk afgescheiden van de perszaal en voorzien van draadloos internet.
De perszaal zal 2 uur voor de wedstrijd beschikbaar zijn en blijft open tot de journalisten hun werk (uitschrijven van verslagen en interviews) hebben volbracht.
De clubs van de Pro League stellen tijdens de week een ruimte ter beschikking van de journalisten, waar interviews kunnen worden afgenomen en uitgewerkt tot 2 uur erna.
INSTALLATIES VOOR DE RADIO- EN TV-PERS
Art. 7 – De clubs van de Pro League stellen een afzonderlijk TV- platform ter beschikking, voorzien van de noodzakelijke uitrustingen..
Deze ruimtes worden enkel gebruikt door de zenders die de uitzendrechten verworven hebben.
De specifieke eisen van de televisie zullen opgenomen worden in het kader van de overeenkomsten die afgesloten worden tussen de radio- en TV zenders en de Pro League.
TV-ploegen die geen rechten bezitten, laten hun camera’s achter in daartoe door de clubs voorziene beveiligde lockers of ruimte.
PERSCONFERENTIES EN INTERVIEWS
Art. 8 – Na de wedstrijd staan de twee trainers van de twee elftallen zo snel mogelijk ter beschikking van de TV- en radiopers en van de schrijvende pers.
– In volgorde komen eerst de rechtenhouders aan de beurt. Onder toezicht van de perschef maken zij – en zij alleen – korte interviews (max. 3 minuten) met de betrokkenen over de wedstrijd, waarna de beide trainers zich voor de schrijvende pers en de nietrechtenhouders (lokale TV’s, club TV’s en andere media) naar de gemeenschappelijke persconferentie in de perszaal begeven. Dit alles binnen de 30 minuten, te tellen vanaf het eerste interview van de rechtenhouder.
In geen geval kunnen de rechtenhouders trainers en spelers onmiddellijk na de wedstrijd ophouden voor extra-interviews bestemd voor andere uitzendingen dan die waarvoor zij rechten verworven hebben bij de Pro League, zodat de collega’s van de schrijvende pers hun deadlines kunnen respecteren.
De perschef van de club en/of de producer of floormanager ziet ter plekke toe dat deze afspraken worden nageleefd.
– De journalisten van de schrijvende, radio- en TV- pers zullen eveneens de gelegenheid hebben zich na de wedstrijd in de mixed zone – overdekt en afgescheiden van het publiek met minstens twee spelers van beide ploegen te onderhouden. De syndicus zal na overleg met de collega-journalisten de namen van spelers voorstellen die ze zo snel mogelijk na de wedstrijd voor een kort gesprek willen zien.
De TV-interviews gebeuren in clusterverband. Spelers die niet wensen te antwoorden of niet gefilmd willen worden, kunnen dit meedelen. Deze wens moet door de betrokken TV-ploegen gerespecteerd worden. Alle niet-rechtenhouders kunnen voor hun nieuwsgaring de live feed (wedstrijdbeelden, inclusief interviews trainer en spelers) bekomen.
– De clubs kunnen hun eigen interviews via hun intern circuit organiseren.
PARKING EN TOEGANG
Art. 9 – Tot het einde van het lopende seizoen beschikt elke door Sportspress.be erkende redactie over twee parkeerkaarten tot een voorbehouden parkeerterrein.
Deze kaarten zijn geldig voor het hele seizoen (of één bepaalde nationale of internationale wedstrijd) en worden uitsluitend door Sportspress.be verdeeld. Rechtenhouders ontvangen hun kaarten rechtstreeks van de betrokken club of via de Pro League.
De parkeerplaatsen voor de pers bevinden zich op een bewaakte of afgesloten parking, in de nabijheid van het stadion. Deze parking wordt exclusief ter beschikking gesteld van de sportpers en kan dus niet gebruikt worden door Vips of andere personen. Hij blijft open tot de journalisten hun werk beëindigd hebben.
Voor de sportfotografen en de rechtenhouders van de Pro League, worden aparte parkeerplaatsen of afzetpunten in de onmiddellijke nabijheid van het stadion voorzien.
De parkeerwachter kan de houder van de parkeerkaart vragen zijn sportperskaart voor te leggen.
Elke club voorziet minstens 40 parkeerplaatsen voor de pers. Dit aantal wordt voor Europees spelende clubs opgetrokken tot 50.
In overleg met de syndicus van Sportspress.be, de veiligheidsverantwoordelijke van de club en de autoriteiten belast met de ordehandhaving, zullen voor uitzonderlijk belangrijke en internationale wedstrijden bijkomende parkeerplaatsen worden voorzien.
De ondertekenaars van deze convenant verbinden er zich toe de maatregelen na te leven die door de overheid, belast met de ordehandhaving en de veiligheid, in uitvoering van de voetbalwet en de uitvoeringsbesluiten, genomen worden.
GESCHILLEN
Art. 10 ‑ Elk conflict tussen de Pro League en Sportspress.be zal door een gezamenlijke commissie Pro League/Sportspress.be behandeld worden. Elke partij zal zich laten vertegenwoordigen door drie leden waaronder hun respectieve voorzitters en/of ondervoorzitters en secretarissen-generaal.
Daarnaast staat het de clubs vrij aanspraak te maken op een recht van antwoord of in geval van twijfels in verband met de deontologie of de ethiek, beroep te doen op de Raad voor de Journalistiek.
Indien geen minnelijke oplossing van het geschil mogelijk is, zullen betrokken partijen handelen volgens de gemeenschappelijke rechtsregels.
DUUR
Art. 11 – Het huidig convenant kan aangetekend opgezegd worden mits inachtneming van een vooropzeg van zes maanden maar loopt sowieso tot het einde van de aan gang zijnde competitie.
De subsidie voor het beheer van de accreditaties door Sportspress.be bedraagt 16.000 euro (+ btw) per seizoen voor de Jupiler Pro League en 4.000 euro (+ btw) voor de Proximus League.
TOEPASSING EN AFDWINGBAARHEID
Art. 12. ‑ De Pro League en Sportspress.be kijken toe op de toepassing en afdwingbaarheid van deze overeenkomst.
Van haar kant dringt Sportspress.be er bij haar leden uitdrukkelijk op aan in hun verslaggeving uitsluitend gebruik te maken van de officiële terminologie Pro League, Jupiler Pro League, Proximus League en Croky Cup, alsook de officiële benamingen van de clubs te gebruiken en hun stadions. Sportspress.be zal hetzelfde doen in al haar mededelingen.
Bijlage 1
PRO LEAGUE 1B
NON RIGHTS HOLDERS
– ACCREDITATIES
via de Sportspress.be-accreditatiepagina voor de schrijvende pers, radio’s, fotografen, tv: non rights holders, data collectors, clubmedia. (deadline doorgaans 48u voor de wedstrijd)
– PERSPARKING
30 plaatsen per club (schrijvende pers, radio’s, fotografen, mediaclubs, tv’s non right holders).
– PERS TRIBUNE
– gemakkelijk toegankelijk. 30 zitplaatsen met werktafels (non right holders pers + datasecollectors + mediaclubs / 3 vertegenwoordigers voor beide betrokken clubs).
– wi-fi en stopcontacten op alle plaatsen van de perstribune.
– FOTOGRAFEN
– werkzones langs het veld: zie Jupiler Pro League.
-persfotografen dragen een zwarte of groene kazuifel van Sportspress.be.
-fotografen van clubmedia: 2 per club, die de blauwe kazuifel dragen van de Pro League (aan elke Proximus League club overhandigd voor de start van het kampioenschap).
– TV EN RADIO’S
-afzonderlijk werkplatform. Radio’s : afzonderlijk platform of in de perstribune als het nodig is.
– PERSZAAL
– werkplaatsen voor 30 journalisten, fotografen.
– wi-fi en voldoende stopcontacten.
– coaches: persconferentie 30 minuten na de wedstrijd.
– MIXED ZONE
– gemakkelijk toegankelijk en overdekt. De pers zal daar onmiddellijk na de match TWEE spelers van elk team kunnen interviewen (gekozen door de syndic van Sportspress.be in samenwerking met de twee perschefs).
– alle spelers (inclusief die van de bezoekende club) passeren vervolgens in de mixed zone bij het verlaten van het stadion. Ze zijn niet verplicht met de pers te praten als ze dat niet willen.
Bijlage 2
BESCHRIJVING VAN EEN PERSTRIBUNE
EN VAN DE INSTALLATIES VOOR DE MEDIA
Algemeen
De perstribune moet zo centraal mogelijk gelegen zijn in de hoofdtribune waar de kleedkamers van de spelers gevestigd zijn en de perszalen voor journalisten en perskamers voor fotografen. Ze heeft een van het publiek gescheiden toegang en staat in directe verbinding met de perszaal.
Televisie
De TV-zenders die een contract met de Pro League hebben, beschikken over afzonderlijke compounds en werkruimtes, specifiek voor TV.
De journalisten, cameramannen en technici die instaan voor de rechtstreekse TV-verslaggeving, beschikken in principe over een afzonderlijke ruimte die los staat van de perszaal die ter beschikking staat van de gewone pers. Indien deze ruimte niet beschikbaar is en de weersomstandigheden dit vereisen, kunnen zij gebruik maken van de perszaal, voor zover ze de normale werking ervan niet in het gedrang brengen.
Schrijvende pers en radio
De desks in de perstribune moeten voldoende plaats bieden om er een draagbare computer, een notaboek of een telefoon op te zetten.
Elke desk moet voorzien zijn van een stroompunt, licht en een internetaansluiting.
Aanbevolen afmetingen:
• Individueel zitje, al dan niet met rugleuning
• Breedte 50 cm, diepte 40 cm en hoogte 45 cm
• Werkblad op 75 cm hoogte
• 30 cm speelruimte tussen de rijen
De radio’s die voor een reportage wensen te beschikken over een tijdelijke telefoonaansluiting zullen rechtstreeks contact opnemen met de thuisclub.
Perskamer voor sportfotografen
Het lokaal moet beveiligd zijn zoals beschreven in de samenwerkingsconvenant en is strikt voorbehouden voor de sportfotografen. Het biedt plaats aan een tiental sportfotografen, is uitgerust met werktafels en moet beveiligd zijn tegen diefstal van pc’s. Waar mogelijk worden er lockers ter beschikking gesteld, waar fotografen hun niet gebruikte materiaal in alle veiligheid kunnen opbergen.
Technische specificaties:
– Desks van 50 tot 60 cm breed
– Ideale hoogte op 80 cm van de grond
– Individuele stoelen bij voorkeur met rugleuning
– Een elektrische aansluiting voor elke werktafel
– Draadloos internet met voldoende capaciteit.
Bijlage 3
FUNCTIEOMSCHRIJVING – BEVOEGDHEID PERSSYNDICUS
1. De perssyndicus is de vertegenwoordiger van Sportspress.be en in die hoedanigheid te gast bij de club waarvoor hij zijn functie uitvoert. Hij is het eerste aanspreekpunt voor alle persgerelateerde zaken en werkt nauw en constructief samen met de perschef van de club.
2. De perssyndicus staat in voor de accreditaties die worden toegekend door Sportspress.be
3. De syndicus controleert de geldigheid van de aangeboden persdocumenten van de geaccrediteerde persmensen.
4. De syndicus staat, samen met de persverantwoordelijke van de club, in voor het gastvrij onthaal van de persmensen (hierbij geassisteerd door vertegenwoordigers van de club).
5. Ingeval van laattijdige accreditatieaanvraag zal de syndicus zelf oordelen of de journalist in kwestie toegang wordt verleend tot de perstribune of niet, in functie van het aantal beschikbare persplaatsen.
6. Leden van Sportspress.be die hun accreditatie voor een wedstrijd niet komen ophalen zonder vooraf de perssyndicus te verwittigen, kunnen bij een volgende accreditatie hun plaats verliezen.
7. De perssyndicus beheert voor de club de tucht en orde in de perszaal en op de perstribune. Perszaal en –tribune zijn enkel toegankelijk voor leden van Sportspress.be, die zich via accreditatie of via het vertoon van hun sportperskaart aanmelden. Niet-professionele medewerkers moeten naast hun perskaart ook een voetbalkaart kunnen voorleggen. Buitenlandse journalisten kunnen zich via Sportspress.be of via de perschef van de club aanmelden. Deze laatste meldt dit aan de perssyndicus. Buitenlandse persmensen moeten een officiële perskaart van hun nationale sportpersbond of een internationale AIPS-kaart kunnen voorleggen.
8. Echtgenotes, vriendinnen, vrienden en kinderen van Sportspress.be-leden kunnen onder geen beding in de perszaal of perstribune toegelaten worden.
9. De perssyndicus bepaalt, in overleg met de persverantwoordelijke van de club, de plaatsen van de verschillende media in de perstribune.
10. De perssyndicus controleert de vertegenwoordigers van de clubmedia en de vertegenwoordiger van Sportradar en wijst hen een plaats toe in de perstribune. Vertegenwoordigers van clubmedia mogen geen clubsjaals, truitjes of andere kledingstukken dragen die naar de club verwijzen en dienen zich neutraal te gedragen.
11. De perssyndicus kijkt toe op de orde en tucht in de perstribune. Bij het overtreden van de regels kan hij optreden en desgevallend na overleg met de persverantwoordelijke van de club, de hulp van stewards, veiligheidsverantwoordelijke of politie inroepen.
12. De perssyndicus verzamelt bij de aanwezige pers de aanvragen voor interviews na de match en geeft die door aan de teambegeleider en/of perschef van de club.
13. De perssyndicus wordt aangeduid door Sportspress.be, in overleg met de persverantwoordelijke van de club. Een ontmoeting tussen beide partijen is dan aangeraden alsook indien er een geschil mocht plaatsvinden en als er een nieuwe syndicus wordt aangeduid.
14. Bij geschillen wordt er steeds overleg gepleegd tussen de club, de Pro League, Sportspress.be en de perssyndicus. Dit gebeurt op een constructieve wijze en er worden oplossingen aangereikt. Geschillen dienen steeds schriftelijk te worden gemeld aan de Pro League.