Sportspress.be stapt in overleggroep met UEFA

In de marge van het AIPS-Congres, dat van 8 tot en met 12 mei plaatsvond in Seoel, werd vanuit een aantal vertegenwoordigers van Europese sportpersbonden overleg opgestart met de Europese voetbalbond UEFA. Namens Sportspress.be nam secretaris-generaal Rudy Nuyens dit initiatief samen met Gerard den Elt (Nederland), Paul Lennon (Ierland) en Mathias Merschhemke (Duitsland). De werkomstandigheden van journalisten en fotografen werden eerst aangekaart in een meeting binnen AIPS Europa, dat zijn steun uitsprak voor deze delegatie. Vervolgens werd contact opgenomen met Thomas Giordano, ‘Head of Media & PR’ van UEFA, die in Seoel aanwezig was.
Giordano nam als hoogste in rang bij UEFA inzake mediabeleid ruim zijn tijd voor een onderhoud met onze delegatie. Concreet werden drie punten besproken.
Onze delegatie uitte in de eerste plaats haar bezorgdheid over de biergooi- en vuurwerkincidenten, die nagenoeg overal in Europa voor een onveilige werksituatie zorgen voor sportfotografen in de stadions. Giordano liet ons weten dat UEFA deze situatie zeer ernstig neemt. Voor wedstrijden die georganiseerd worden door UEFA bestaat er een nultolerantie, met hoge boetes voor de club als stok achter de deur. Voor de nationale competities heeft UEFA geen rechtstreekse bevoegdheid, maar Giordano toonde zich wel bereid om namens UEFA aanbevelingen uit te sturen naar de organisatoren van de nationale competities. Giordano beloofde ons bovendien in contact te brengen met David Perette, de Media Operations Manager van UEFA, die bevoegdheden heeft inzake veiligheid.
Ten tweede werd aangekaart dat de toegang tot de eindfase van grote toernooien als de Champions League en het Europees Kampioenschap steeds beperkter wordt voor de schrijvende pers, omdat schijnbaar steeds meer voorkeur wordt gegeven aan betalende rightholders. Giordano verzekerde ons dat hij het belang van de schrijvende pers zeker niet onderschat en dat hij erop toeziet dat deze toegang hebben tot de eindfases van toernooien. Hij voegt eraan toe dat de vraag ruim het aanbod overschrijdt, maar hij ziet er op toe dat journalisten en fotografen uit de landen van de deelnemende clubs en uit landen die spelers afvaardigen in deze wedstrijden de voorrang krijgen.
Ten derde werd de beperkte beschikbaarheid van spelers besproken. Na de Covidperiode met al zijn beperkingen, blijft de toegang tot spelers in heel wat landen beperkt. Veel spelers zijn vaak alleen nog beschikbaar voor clubmedia of voor media die de uitzendrechten hebben gekocht, ten koste van de vrije, onafhankelijke media. Giordano verzekerde ons dat bij alle duels onder UEFA-vlag alle beperkingen uit de Covidperiode zijn opgeheven en de oude situatie is hersteld. Alle spelers moeten na afloop verplicht door de mixed zone naar buiten. Ze hoéven niet met de media te spreken, maar ze mogen volgens Giordano niet voor de media worden afgeschermd. Ten minste één of twee spelers zouden altijd beschikbaar moeten zijn.
Tenslotte werd met Giordano afgesproken om op korte termijn verder overleg te voeren tussen de genoemde persdelegatie en UEFA. De Nederlander Gerard den Elt werd daarbij aangeduid als woordvoerder van de persdelegatie, die zich voorneemt om onderling op regelmatige basis onlinemeetings te organiseren. Giordano beloofde ons ook in contact te brengen met de veiligheidsofficials van UEFA. Daarbij wordt gekeken of er verdere aanbevelingen kunnen worden gedaan voor het veiligheidsbeleid in de Europese stadions.