Deense sportjournalisten stappen uit AIPS

Het bestuur van onze Deense zustervereniging Danske Sportsjournalister (DS) heeft beslist om uit de internationale sportpersbond AIPS te stappen. De beslissing is een gevolg van de ophef die ontstaan is n.a.v. de uitreiking van de Sport Media Awards van AIPS in Qatar op zondag 12 juni ll.

De Deense sportpersbond stelde zich – net als de Belgische en Nederlandse sportpersbond – al langer vragen bij de keuze voor Qatar. Maar in Denemarken leidde dit ook tot een debat in de media over het lidmaatschap van AIPS, Qatar, persvrijheid en transparantie. Intussen rijzen ook pertinente vragen over de innige banden tussen AIPS en de machthebbers in de sportwereld.

Afgelopen vrijdag ontving Danske Sporstjournalister een open brief van 22 leden met de vraag om uit AIPS te stappen. Intussen heeft het bestuur daar ook voor gekozen. De beslissing moet nog bekrachtigd worden op een buitengewone algemene vergadering in augustus, waarin de leden zal worden gevraagd om voor de uittreding uit AIPS te stemmen.

DS wil ook een nieuw internationaal netwerk opzetten met alle landen die die er dezelfde visie op een vrije en kritische sportjournalistiek op nahouden. Het wil er ook de organisatie Play the game bij betrekken. Play the game is een organisatie die ijvert voor een versterking van de ethische normen in de sport.